Acıların Çocuğu - Ümit Efekan (1985)

No comment yet

Öykü: Senaryosunu veteran senarist; Erdoğan Tünaş'ın yazdığı filmin öyküsü için sinemada "duygu istismarının son noktası" diyebilirim. Emrah'ın nasıl bedbaht bir kaderi varsa; bütün aksilikler onu buluyor. Sülalesindeki bütün kadınlar kötü yola düşüyor. Filmin dünyasında bir kadının eşi veya ona bakacak bir erkek olmadan olmadan tek başına iş bulup yaşaması mümkün değil. Muhakkak kötü yola düşüyor:) Öykü aslında çok bilindik. Kısaca özetleyeyim: Emrah'ın babası kumar yüzünden evine para getiremez. Karısı, çocukları açtır. Hırsızlık yapar, yine kumarda kaybeder. sonunda intihar eder. Ailesi artık tek başına kalmıştır. Emrah'ın anası iş bulamayınca hayat kadınlığına başlar. Bir gün evde yangın çıkar ve ne himetse bütün çocuklar o yangında kaybolur. Fazla fantastik :)

Acıların Çocuğu, seksenlerdeki neredeyse tüm emrah filmleri gibi duygu sömürüsüne dayanıyor demiştik. Aslında film Ümit Efekan'ın elinde absürd bir hale gelmiş. Mesela filmde gerçekten yanan yorgan döşeğin yanında yatan çocuğa endişelendim. O sahnedeki küçük çocuk perişan olmuştur :)

-Hapisten çıkan Emrah'ı, ablasının evde gelinlikle karşılaması
-Emrah'ın ablasına düğün hediyesi olarak gayet ironik şekilde beyaz bir kuş biblosu alması 
-Yatağında yaralı yatan Emrah'ın hasta ablasının patır patır konuşmasına rağmen 3-4 dakika içinde ölmesi
-İş başında türkü çağıra çağıra çalışan Emrah'a bir allahın kulunun da "napıyorsun ulan!" dememesi
-Polis olan abisinin annesinden o kadar nefret etmesine rağmen 10 dakika içinde ikna edilebilmesi; filmin aklıma gelen absürdlüklerinden bazılarıydı. 

Abartılı senaryosu, dramı sosa değil çorbaya dönüştürmesi, pespaye oyunculuklarıyla bile ilgi çekiyor. Ne olursa olsun; Ümit Efekan, bir filmi daha kült statüsüne taşımayı başarıyor.

Filmin ağır spoiler içeren son bölümüne ait bir video ile bitirelim. Emrah'ın burada, vurulduktan sonraki haline bakın, hiç ölmeye niyeti yok. O sahnede, epey yürüdükten sonra "hadi burda düşüp öleyim bari, bokunu çıkardım" demiş olmalı :))

Yorum Gönder